fbpx

《豪華臀生聰明B》

Category : 懷孕中 , 懷孕前

做女個陣,我個豪華臀已經令我好困擾,著衫要揀長身款,買褲就得個PAT又就唔到長度,直至我結婚前上男友屋企見未來奶奶,佢一見我就望實我個〈躉〉,笑到見牙唔見眼,猛讚我話躉大好生養,雖則我奶奶個人好直接,但老人家講野真係有道理架,尤其是道理企係我個邊,畀佢咁講一講,當堂乜鬼自信都返晒嚟。

咁作為一個時代女性,都唔會只係聽唔fact check既,上網睇下資料又問下我個家庭醫生,簡單嚟講,以前無家下咁多選擇,可以自己揀順產或開刀,咁躉大相對骨架及盆骨都會大D闊D,骨架大代表有多D力氣推個BB出嚟,而個盆骨闊,個B相對會容易出到嚟,所以躉大好生養,確係有科學理據架!

躉大除左好生養之外,Fact Check完仲另有意外發現,就是躉大原來有助生個聰明B架! 根據美國University of Pittsburgh早前進行既研究,發現女性既PAT PAT係可以儲存好多「頑固」脂肪,而呢D脂肪入面,就含有BB神經系統發展所需要既DHA,同埋幫助胎兒大腦發育既 Omega-3 不飽和肪酸,唔怪之得近年成日睇到D研究報導講,仔女既智商高低係關阿媽事,原來關鍵就係在於個躉夠唔夠大。

之不過最後都要提下大家,就算個躉夠大,但體重超標既話,自己唔夠健康,都會影響陀B時既狀況,所以最好就係KEEP好自己身體,仲有個題外話,就係結婚前一定要睇下未來奶奶個躉,皆因直接影響你嫁既係神/豬隊友,我當年就係睇漏左呢一點囉!

豪華臀/龍躉—— 啤梨型


相關文章:我適合古法紮肚嗎?