fbpx

《精子和卵子質素影響成孕機率(下)》

Category : 懷孕前

女性懷孕嘅關鍵,取決於卵子嘅質素。而年齡正正對卵子質素有著最直接嘅影響,女性一般由35歲開始,體內卵子嘅質素就會開始下降;高齡產婦受孕機會不但較低、生畸胎嘅風險亦隨著年齡而上升,而且人工受孕亦未必能確保胎兒嘅質素。

現代人普遍遲婚,根據政府統計處2012年嘅數字顯示,女性生育年齡中位數,已經由1981年嘅27歲,上升到2011年嘅31.9歲。其實,要了解卵子質素,我哋除咗睇真實年齡外,仲要留意卵巢年齡。全球至少有百分之一嘅女性有卵子提早老化嘅問題,導致佢哋較難受孕。如果你對自己嘅卵巢年齡有疑問,就建議你同醫生抽血做個詳細檢查。

另一個重要因素影響卵子嘅質素就係體重。近年坊間流行唔少修身方法,生酮飲食就係其中之一,主打低碳水化合物,高脂肪嘅飲食方法。若長期攝取碳水化合物不足,就好容易令激素例如黃體素同雌激素嘅水平急劇下降,影響卵子成熟,更有可能導致停經或增加不育風險。不過,唔好以為過瘦先會難以受孕,因為其實體重過高或過輕嘅女性都會較容易產生不成熟嘅卵子,令佢哋較難受孕。如果佢哋選擇人工受孕,胚胎嘅著床率同存活率亦會較低。BMI 過高嘅女性懷孕嘅時候更加會容易患上妊娠糖尿,對BB同自己嘅健康造成風險。

如果你係想懷孕,有一日見到你登記我哋孕婦按摩🤰🏻就真係恭喜晒你啦,俾咗條link你先啦,祝你地好運🍀

https://www.beautymama.com.hk/latest-offer/


相關文章:

  1. 精子和卵子質素影響成孕機率(上)

  2. 高齡產婦攻略