fbpx

《小產後10大禁忌》

Category : 懷孕前

我哋普遍都意識到坐月嘅重要,有啲媽媽可能一得知懷孕就急不及待預約陪月,為嘅就係想好好調理身子,或者以後準備生下一胎。如果話產後坐月緊要,咁不幸留產之後嘅調理就更加唔可以忽視。無論係因為自然流產又或者人工流產,都同樣要注重調理,咁先好以提高下次再懷孕嘅機會。以下10個小產後嘅大忌你又知唔知?

  1. 缺乏休息

小產後要處理嘅情緒同事情都好多,所以特別要提醒媽媽要多臥床,唔好一直郁動。

  1. 無處理好情緒

小產可能隨之帶嚟大量負面情緒、壓力、失落,需要時要同屋企人或朋友傾訴。

  1. 做劇烈運動

頭2周唔好做劇烈運動或者搬重嘢,避免出血。

  1. 進食刺激性食物

容易引發炎症,令傷口難以癒合。

  1. 飲酒

酒精會令血管擴張,有機會令出血量變多,子宮內嘅傷口就更難復原。

  1. 服用生化湯、活血藥等

可能令出血量增加,影響癒合。

  1. 浸浴,浸溫泉或游水

為咗避免感染,建議以淋浴代替浸浴,亦要避免浸溫泉同游水。

  1. 忽略感染徵兆

注意小產後有冇不明原因嘅發燒、發冷等症狀,有好能係有細菌經陰道感染,需盡快求醫。

  1. 太快再有性行為

建議停止出血一至兩個禮拜後先進行,避免子宮內膜未穩定,造成感染或腹痛。

  1. 太快再嘗試生育

建議3至6個月後先再計劃受孕。

記住啦,小產好傷身㗎,如果你係想懷孕,有一日見到你登記我哋孕婦按摩🤰🏻就真係恭喜晒你啦,如果你之前有以上徵狀,記得同我哋講聲,俾咗條link你先啦,祝你地好運🍀

https://www.beautymama.com.hk/latest-offer/


相關文章:

  1. 想懷孕 你要知:認識子宮肌瘤

  2. 想懷孕 你要知: 多囊卵巢綜合症

  3. 驗孕棒 有幾準?

  4. 暖宮有法(附10種建議食物清單)

  5. 密密做,懷孕機率唔一定高 計準排卵期 準備懷孕get set go! 

  6. 精子和卵子質素影響成孕機率(上)

  7. 精子和卵子質素影響成孕機率(下)

  8. 高齡產婦攻略