fbpx

《古法紮肚》

Category : 產後

媽媽為生小朋友嘅付出, 除了係承受精神上嘅壓力,擔心胎兒健康,為子女的將來打算外, 其實身體上都付出不少。由懷胎十月嘅不適,到生產時嘅痛楚;生產後身型更有可能「走樣」。所以近年,唔少孕婦嘗試古法紮肚,以改善產後身型。 究竟咩係紮肚?紮肚嘅原理又係點?

要了解紮肚點樣改善產後身形,就首先要了解生產對身型有可能造成嘅變化。懷孕期間,孕婦有可能因腹部過度擴張而出現「腹直肌分離症」。腹直肌係兩組響腹部中央嘅肌肉,懷孕令腹部脹大,因而導致腹部筋膜層被拉鬆,甚至無法回復原來位置,肚皮無足夠承托力,而令內臓移位。盆骨亦會隨著懷孕而向外擴張,變得扁闊「走樣」。

體內變化而言 ,胎兒一日一日在子宮成長,而被撐大了嘅子宮會令大小腸及同其他器官受壓,令新陳代謝變慢, 容易積聚肚風,從而導致毒素,宿便問題。亦有機會出現大肚腩、腰痛、肥胖、虎背熊腰,甚至尿滲等問題。

紮肚源於馬來西亞皇族,原理就係利用人手按摩腹部按摩,有時候亦會配合天然精油使用,從而疏通經絡,以達致去水腫嘅效果。最後以紮身帶縛住胸部以下到盤骨嘅位置,整個療程大約10至15天。相傳甚至可以改善與生俱來的豪華臀部。

但各位媽媽要注意,紮肚唔係用來消脂,而係輔助產後修身,所以必須同時配合飲食和運動,先至能夠達至減肥作用。


如果想試吓我哋BeautyMama嘅紮肚服務可以去以下嘅link 了解更多 https://www.beautymama.com.hk/Reg/binding/Registration.htm/


相關文章:我適合古法紮肚嗎