fbpx

《你有機會會患上產後焦慮症嗎?》

Category : 產後

產後抑鬱症大家可能都聽得多,產後焦慮症,大家又聽過未?

擔心BB出世後應付唔到咁多野

有時無緣無故會感到唔開心或抑鬱

有時會怕自己唔係一個稱職既媽媽

經常會擔心怕樣樣都安排得唔夠好

根據 Yiu, Szeto, Wong & Miao (2009) 係香港既研究顯示,當時係香港共157個產後精神科轉介個案當中

只有 43% 出現產後抑鬱

48% 出現產後焦慮

係懷孕過程中就已經出現過焦慮症狀而未有及時處理

媽媽快樂 = BB快樂     媽媽健康 = BB健康 

快將為人母嘅你,記住首先要照顧自己嘅身、心、靈健康

先可以孕育出一個精靈活潑可愛嘅BB。

如何照顧到身心靈?遠離焦慮?

懷孕期間,因體重增加或荷爾蒙變化等有機會導致腳部浮腫、脹痛及抽筋等,引發坐骨神經痛及腰 酸背痛。有信譽及有經驗的孕婦按摩可以舒緩因懷孕導致身體上的不適,減少了周身骨痛,身體放鬆,達致快樂。按摩有助促進血液循環,達致健康,遠離焦慮症。

另一些研究亦顯示,要有效減低患上產後焦慮症嘅風險,其實係可以透過心理教育(Psychoeducation)去預先協助準媽媽了解生產過程,產後嘅生活變化,初生BB嘅生理同心理需要。令媽媽產後育兒路上更得心應手 。減低患上產後焦慮嘅風險之餘有更多心力去同BB互動,了解BB需要,建立良好既親子關係,增加BB嘅安全感建立。

懷孕期間,爸爸的愛是不能忽視的。爸爸適當的照料、支持及鼓勵對媽媽及BB有身心帶來正面 的影響。

當媽媽身體因懷孕感到不適,爸爸能為媽媽作適合的舒緩按摩,媽媽得到身體上的舒緩。媽媽感到爸爸滿滿的愛,促進夫妻感情,BB亦能感受到爸爸的愛 。

記住0-1歲係BB建立安全感嘅重要階段,亦奠定BB日後良好人際關係嘅基礎,邁向成功嘅關鍵。

李何善韻博士

Dr. Bianca Sin-Wan HO

Ed.D in Educational Psychology (CUHK)

M.A. in Counselling Psychology (USM, U.S.)

Registered Counselling Psychologist (HKPS)

美國有權威報告顯示孕婦按摩有效提升孕婦身、心、靈健康,遠離產後抑鬱,按摩=開心


想放鬆心情,可以試下BeautyMama 孕婦按摩,Click以下連結https://www.beautymama.com.hk/latest-offer/


相關文章:

  1. 老婆大肚!點做個100分爸爸 全方位孕婦情緒支援

  2. 新手爸爸101:認清孕婦心理變化同可能產生焦慮嘅原因