fbpx

《一文睇清懷孕前、中、後期要補充咩營養(前期)》

Category : 懷孕中

大肚媽咪要吸取適當嘅營養,最重要就係要了解整個孕期嘅不同食物需要,然後針對前、中、後期攝取所需嘅營養,而唔係盲目咁增大食量。

大肚媽媽喺懷孕過程中嘅營養吸收,可以避免孕期不適,例如抽筋,脫髮,骨質疏鬆,同產後記憶力下降等問題。

懷孕初期(即前三個月)係BB神經系統發育嘅重要時刻,而葉酸有助BB神經系統發展、減少胎兒有兔唇等先天性畸形嘅機率,更可以減少懷孕初期出血同流產嘅機會。 另外,葉酸對於懷孕媽咪嚟講亦非常重要,佢負責製造紅血球,所以缺乏葉酸有可能引至貧血以及令白血球減少,導致身體無力、 情緒容易波動,及無胃口等副作用。

不過,由於葉酸喺水溶性嘅維生素,所以無法被身體儲存,需要透過食物或進食補充品吸收所需嘅份量。根據世界衛生組織所定嘅標準,準備懷孕前三個月同懷孕初期每日吸收0.4毫克葉酸就足夠架啦,唔適宜過量攝取,因為過量嘅葉酸只會隨著尿液排出體外,大劑量服用葉酸更可能出現小便太黃嘅現象。

仲有一點懷孕媽咪需要注意,由於葉酸喺鹼性或中性嘅環境會比較穩定, 更容易被人體吸收;反而酸性環境會破壞葉酸。 所以假若媽咪有服用維他命C補充品嘅習慣,就要注意最好隔半小時以上先好再服用葉酸補充品啦。

營養在內,按摩在外,想母嬰健康內外兼備,可以試下我地嘅孕婦按摩,了解詳情:https://www.beautymama.com.hk/latest-offer/


相關文章:

  1. 一文睇清懷孕前、中、後期要補充咩營養(中期)

  2. 孕期Coffee Tea or B