fbpx

《一文睇清懷孕前、中、後期要補充咩營養(中期)》

Category : 懷孕中

踏入懷孕中期(17~29週),胎兒嘅器官包括消化系統、泌尿系統、神經系統、生殖器官等已經大致成型。 除咗要繼續補充葉酸外,亦要注重鈣質,鐵質同不飽和脂肪酸好似DHA +EPA等嘅吸收。

 

鈣質

鈣質對胎兒同媽媽同樣重要, 建議每日吸收1000毫克:佢有助BB骨骼同牙齒發展,而由於胎兒完全透過媽咪吸收所需鈣,媽咪亦要確保自己有足夠鈣質。鈣質不足會令新陳代謝失常,容易腳抽筋,有機會導致骨質疏鬆。

 

鈣質需要透過維他命D轉化,先可以被身體吸收。所以除咗攝取適量嘅鈣,亦要注意補充適量維他命D,每日建議量為2,000IU左右。

 

鐵質

鐵質係造血同輸氧嘅重要營養元素,能夠促進嬰幼兒腦部發育,保護腦神經系統功能。懷孕期間,媽咪身體對血量嘅需求增加,若果血紅素嘅增加跟唔上,就會出現生理性貧血,影響胎兒含氧量同成長。

 

吸收足夠嘅身鋅可以減少媽咪流產、早產、疲勞、嘔吐等情況;亦避免BB大腦或器官發育功能不全

 

不飽和脂肪酸 DHA +EPA

DHA同EPA係維持神經系統同構成大腦同視網膜嘅重要元素。同鈣質一樣,呢兩種不飽和脂肪酸需從飲食中吸收。魚類有豐富嘅不飽和脂肪酸, 不過懷孕媽咪亦要注意, 避免進食大型魚類, 因為佢哋可能含有大量的汞,會損害胎兒嘅大腦和神經系統。

營養在內,按摩在外,想母嬰健康內外兼備,可以試下我地嘅孕婦按摩,了解詳情:https://www.beautymama.com.hk/latest-offer/


相關文章:

  1. 一文睇清懷孕前、中、後期要補充咩營養(前期)

  2. 孕期Coffee Tea or B